Vianoce v kuchyni trocha netradične
„Pre mňa je obdobie Vianoc výnimočné nielen preto, že ho prežívam v kruhu svojej najbližšej rodiny. V práci pre mňa znamená výzvu aj radosť pripraviť hosťom tradičné vianočné jedlá v modernej úprave. Za jedno z najväčších potešení považujem totiž prípravu dobrého jedla... no a potom vidieť, ako iným chutí, ako vytvára dobrú náladu a pohodu. Pokiaľ pochopíme, že jedlu neslúžime, ale ono slúži nám... a že nás má nielen nasýtiť, ale aj potešiť, tak sme na správnej ceste radovať sa z takého daru, akým jedlo je,“Dušanova filozofia gastronómie považuje kuchárske remeslo nie za povolanie ale životný štýl.
„Kuchyňa je živé pole, na ktorom kuchári denne bojujú o priazeň hosťa. A dosiahnu v tom úspech len vtedy, keď im všetkým záleží na spoločnom cieli – spokojnom hosťovi. Skrátka, keď v kuchyni pracuje dobrý tím, “Dušan jedným dychom spomína Lukáša Paleníka, Stana Kucku, Roba Zaťka, Andreja Drengubiaka a Vlada Kučerku.
„Pripraviť dobré jedlo neznamená použiť exotické, či drahé ingrediencie. Pri varení vychádzam z našich tradičných surovín. K nim pridám cit, pozornosť, čas a skúsenosti a z nich sa potom pre našich hostí zrodí finálny zážitok na tanieri,“ Dušan verí, že dobre a chutne pripravené jedlo dokáže v ľuďoch vzbudiť uspokojenie, radosť a pri takom jedle môže [kontakt sl rešt] kuchár preniesť na svojho hosťa pozitívne emócie. Že to pre obdobie Vianoc platí desaťnásobne, to sa presvedčil počas svojho pôsobenia v mnohých slovenských pobytových hoteloch. Pritom nemusí ísť len o ortodoxnú kulinársku klasiku. Koniec koncov Vianoce štedrou večerou s jej zvykmi a tradíciami len začínajú. Potom je tu dostatočný priestor na všetky dobré jedlá, klasiku i modernu, niečo typicky našské i cudzokrajné, aby na stole vládla hojnosť. Rozmenené na drobné, možno aj
- kačacie prsičká s omáčkou z calvadosu a zemiakovými krížalkami
- karé v hríbovej kôrke s kvakovým pyré a zemiakovo-gaštanovou taštičkou
- vianočný štedrák
- filet z hlavátky s hruškovo-gaštanovým ragú a zemiakovým fondánom
- vínová polievka s tolstolobikom a zeleninou [kontakt sl izba]
- chanukové tvarohové halušky s marinovanou slivkou
- vyprážaná bravčová korunka so zemiakovým šalátom
- halibut s omáčkou z ružového vína a jahôd
- vianočná oblátka s medovými datľami a konfitovaným cesnakom,
ktoré Dušan Čatloch so svojim tímom pripravil do gastroprílohy Pravdy. „Každá surovina dáva veľa možností ako ju upraviť, ochutiť a podávať. Ide iba o to popustiť uzdu fantázii. Varenie je pre mňa radosť, ale aj hra, pri ktorej premýšľam. Rád hľadám,skúšam nové zaujímavé kombinácie surovín, s dôrazom na ich kvalitu a čerstvosť. Gastronomické trendy a technológie sa neustále menia a vyvíjajú, preto som otvorený všetkým inováciám, ktoré môžu chod reštaurácie akokoľvek obohatiť,“ Dušan má na mysli najmä jedlá, ktoré hosť neochutná nikde inde, len v Kontakt wellness hoteli. Obohacujú klasiku, ktorú hostia milujú a v jedálnom lístku stále vyhľadávajú. To sa týka nielen Vianoc či Silvestra – aj s jeho 4-chodovou večerou a polnočným bufetom – ale celého roka.
Veď pohoda a dobrá nálada kráčajú cez žalúdok, a tak si kuchyňa dobre rozumie s „wellbeing and fitness“. Teda s celkovou hotelovou filozofiou pohody tela a duše. Koncept spojenia oddychu a aktivity pre myseľ aj telo vytvoril Kontakt wellness hotel ako prvý na Slovensku. Dnes ho stelesňuje tzv. „Vitálny svet“ o rozlohe tisíc metrov štvorcových s bazénom pre dospelých aj deti a s niekoľkými druhmi sáun – mentolovou a bylinkovou, relaxačnou saunou Duša vody s prímorskou atmosférou či parnou saunou pod názvom Rímsky kúpeľ, Tatranskou infra saunou a dvoma fínskymi saunami s možnosťou ochladenia sa v ľadovom kúpeli.
Hosť môže relaxovať aj vo vírivkách - a priamo v nich si dopriať rôzne druhy miešaných nápojov vrátane zdravých smoothies - a v odpočinkových miestnostiach, prípadne si zacvičiť v profesionálnom fitness centre. Alebo si vybrať niektorý typ masáže, spa procedúru so značkou SOTHYS, kozmetiku...
Každý si tu nájde to svoje, čo dokazuje aj rekordný počet hostí z radov rodinnej klientely. Niekto obľubuje wellness, iný fitness, ďalší zase kolibu či v lete terasu s grilovačkou a drinkami pod holým nebom. Deti svoje ihrisko, tenisti kurty, lyžiari zasnežené stráne v okolí a romantici prepojenie reštaurácie pekným dreveným mostom. No a všetci svorne aj Dušanove vianočné a povianočné dobroty...